Piaty zvoz odpadkov

12.09.2020 09:36

     V priebehu tohto týždňa naše občianske združenie „Dolnostredan“ v spolupráci s obcou Dolná Streda uskutočnilo už piaty odvoz smetí z Ramena Dolná Streda, na ktorom má pridelený výkon rybárskeho práva MsO SRZ Sereď. Toto Rameno sa nachádza v Chránenom území Kráľová, tak že by človek očakával, že rybári sa v ňom budú správať tak, ako si to tento kus prírody zaslúži a rybárska stráž sa postará o to, aby boli dodržiavané v tomto chránenom území aj zákony Slovenskej republiky. No čuduj sa svete, nič takého sa nedeje.

     Na priložených fotografiách si máte možnosť pozrieť ako sa takzvaní rybári správajú pri vode k prírode. Niektorí síce zozbierajú svoje odpadky do vreca, ale potom to vrece bez problémov pribijú na strom a tam ho nechajú. Zrejme platia niekoho kto to za nich odvezie. Iní si zasa prídu k vode doliať olej do motora a destilovanú vodu a potom tam bandasky veselo nechajú.

     Som však zdesený, čo dokážu urobiť niektoré dnešné mladé rodinky. Do prírody dokážu doviesť pre seba a svoje ratolesti čokoľvek. Ono by na tom nebolo nič zlé, keby si to potom po sebe aj upratali a všetko so sebou odviezli, tak ako to aj so sebou priviezli. Bohužiaľ neberú absolútne ohľad na prírodu a životné prostredie. Nevadí im ani to, že sa nachádzajú v zákonom chránenom území, ktoré je tu aj pre ostatných a nie len pre nich. To čo po sebe zanechali je až neuveriteľné. V prírode okrem hromady odpadkov a zbytkov potravy, alkoholu, plastového odpadu nechali aj húpacieho koníka.

     Toto je bohužiaľ vizitka dnešnej generácie, ktorá vychováva práve tú budúcu generáciu, od ktorej sa tiež bude očakávať, že sa postará o tú našu prírodu aj pre budúce pokolenia. Nechcem si však ani len predstaviť ako sa bude potom k prírode správať generácia dnešných detí, keď budú dospelý a oni budú tí, čo sa budú mať postarať o životné prostredie, keď im ideme takto príkladom.